Daniel och Mattias

Förskollärarna Daniel Törnsten och Mattias Erikssons besök i Reggio Emila.

Vi arbetar på en förskola inspirerad av de kommunala förskolorna i Reggio Emilia, Italien och fick till vår lycka en chans att besöka dessa våren 2014, arrangerat av Monica Gandini.
Monica ordnade först och främst ett mycket intressant studiebesök på den ”gröna” förskolan Rosa Galeotti. Hon tolkade både barn och pedagoger med fingerspetskänsla, det märks att hon tolkat pedagogiska begrepp och tankar många gånger förut.
Hon ordnade även ett studiebesök hos det internationellt erkända danskompaniet Aterballetto som haft ett projekt med barnen och pedagogerna i förskolorna. Detta passade oss fint då vi meddelat henne att vi var särskilt intresserade av just dans i förskolan.
Monica har en fot i Sverige och en i Italien och kunde därför svara tålmodigt på våra många frågor om vad som skiljde italiensk kultur från svensk och vad som var anmärkningsvärt med de kommunala förskolorna i Reggio Emilia även i en italiensk kontext.
Hon tipsade oss också om ett besök på ”Museo Cervi” på befrielsedagen 25 April vilket gav oss nya insikter i traktens politiska historia och det samhällsengagemang som format också förskolorna i kommunen.
Sammanfattningsvis ordnade Monica en väldigt lärorik och anpassad resa för just oss.
Hon är även en älskvärd och lättsam person i vars sällskap man trivs.
Vi rekomenderar verkligen Monica Gandini både som tolk och ansvarig för att arrangera en skräddarsydd resa i trakten runt Bologna !